Wandeling Moray | Maras | Salineras
De wandeling Moray-Maras-Salineras is de lievelingswandeling van Octavio.
Onderweg bezoeken we de landbouwterrassen van Moray, het koloniale dorp Maras en de zoutpannen van Maras | Salineras.
Iedere keer geniet ik weer van de prachtige autotocht over de hoogvlakte van Chinchero op weg naar de Heilige Vallei. Met prachtig uitzicht op de besneeuwde bergtoppen met namen als Veronica, Chicon en Pitusiray. Voorbij Chinchero, op ongeveer 48 kilometer van Cusco ligt het dorpje Maras. Via Maras gaan we met de taxi naar Moray waar de wandeling begint.
Moray was in de tijd van de Inca’s een belangrijk centrum voor landbouwexperimenten. Het terrassen complex heeft de vorm van een amfitheater. Dit was voor de Inca’s de ideale plek om te experimenteren met plantensoorten op verschillende hoogten.
Het wandel pad van Moray naar Maras is voornamelijk vlak met af en toe een klimmetje of een kleine afdaling.
Het dorpje Maras in de Heilige Vallei van de Inca’s was erg belangrijk in de koloniale tijd. Peru werd toen bestuurd door een Spaanse onderkoning. In het dorp herinneren de koloniale portalen met de familiewapens aan de Spaanse edelen die er gewoond hebben.
Afgelopen weekend hebben we de zoutpannen van Maras bezocht. Op zoek naar het Marasal, het zout van Maras. Jeroen van Wieren, kok en eigenaar van Salsamentum, de zoutkamer verkoopt zout uit de hele wereld. En zou graag het Marasal aan zijn assortiment toe willen voegen.
Duizenden zoutpannen zijn al sinds de Inca tijd in gebruik. Zout water stroomt uit de grond en wordt opgevangen in bassins die opdrogen in de zon en het zout afzetten aan de oppervlakte. Het zout wordt verzameld en op de lokale markt verkocht.
Het afgelopen jaar is een bezoek aan Moray en Maras ook opgenomen in een alternatieve Heilige Vallei tour per auto. Maras heeft zich sinds die tijd ook beter georganiseerd. Bij de entree naar de zoutpannen zijn winkeltjes die beeldjes gesneden uit zout kristallen en het Marasal verkopen. Ook worden er slingers verkocht met daarin de verschillende kwaliteiten zout en een foto van de zoutpannen.
Er zijn diverse kwaliteiten zout te onderscheiden:
- het industriële zout met jodium (fijn wit zout)
- het zout geoogst in de zoutpannen van Salineras zonder bezoek aan de fabriek is iets grover en heet ‘sal extra’ (wit)
- ‘sal primera’ | sal rosada (iets rose van kleur)
- ‘sal tercera’ (dit zout is voor de dieren en om een voeten bad te nemen tegen artritis en reuma). De coöperatie heeft ook een zout kruidenmix samengesteld om een voetenbad mee te nemen.
De rose kleur van het zout in de kwaliteit ‘sal primera’en ‘sal tercera’ komt van de aarde.
Het zout wordt met de bloten voeten gewassen, bij elkaar geschraapt en weer gewassen tot dat het mooi schoon is. Afgelopen weekend was een oud baasje het zout van een van zijn zoutpannen aan het wassen en oogsten. De man was erg verlegen maar vond het geen probleem dat ik een klein filmpje van hem aan het werk maakte.
Bekijk de filmpjes van het zout oogsten op youtube.
Categorie: Blogs - geschreven door Lisette op 4 augustus 2010 om 22:09