Graan dorsen met werkezels en paard
Wat is de relatie tussen graan dorsen en de Kantu, de nationale bloem van Peru?
In de chullo van Chinchero staat de bloem van de Inca’s, de Kantu symbool voor de maand september. In september wordt het graan gedorst. Tegenwoordig gebruiken de kleine boeren in Peru een eenvoudige dorsmachine. In het verleden werd het graan echter gedorst door een groepje paarden en ezels in rondjes over het graan te laten lopen. Tijdens dit proces worden de graankorrels uit de aren verwijderd. Deze blijven met het kaf over. De wind neemt uiteindelijk het kaf en het vuil mee waardoor alleen de graankorrels over blijven. De takken van de Kantu struik worden samen gebonden tot een bezem om de harde ondergrond waar het graan op uitgelegd wordt na het dorsen, schoon te vegen. Een fascinerend proces!
Het is nog lang geen september en toch had ik gisteren de mogelijkheid om dit proces met eigen ogen te zien. De gehuurde dorsmachine was namelijk de dag ervoor kapot gegaan. En dan wordt er weer terug gegrepen op de oude tradities. Maar wat een klus om het graan op deze manier te dorsen, zowel voor de werk dieren als de werkmannen.
Op YouTube is een filmpje te bekijken over het dors proces. Het groepje dieren heeft uit zichzelf niet zo heel veel zin om als een gek rondjes te lopen over het graan. Daarom rent er iemand, met een met steentjes gevulde plastic fles, achter ze aan om ze schrik aan te jagen. Een proces vol energie en stof happen!
Categorie: Blogs - geschreven door Lisette op 15 juli 2011 om 17:13