Lisette Verkerk in Peru

Quinoa

Onderweg van Cusco naar Chinchero kwamen we verschillende velden met quinoa tegen.

Quinoa (Latijnse naam: Chenopodium quinoa) is een plant die al meer dan 5.000 jaar gecultiveerd wordt door indianenstammen op de hoogvlaktes van de Andes. Samen met aardappelen vormde quinoa hun belangrijkste voedingsbestanddeel. Volgens de mythologie is quinoa op de Aarde achtergebleven als restant van een goden maaltijd en sindsdien werd zij altijd beschouwd als een onsterfelijk voedingsmiddel.

De Inca’s voerden plechtige rituelen rond de quinoaplant. Nu wordt het gewas – dat in zeer barre omstandigheden op meer dan 3.000 meter hoogte kan overleven – ook in berggebieden elders ter wereld geteeld, maar de ‘quinoa Real’ (de échte quinoa) blijft toch het meest begeerd.

Quinoa bestaat in drie variëteiten: witte, rode en zwarte. Quinoa wordt wel eens ‘de moeder der granen’ genoemd omwille van haar uitzonderlijk hoge voedingswaarde. Een andere benaming is gierstmelde of indianenrijst, maar eigenlijk is het helemaal geen graangewas.

Quinoa is een gekweekte variëteit uit een familie wilde planten (chenopodiaceae of ganzenvoet) en is verwant aan spinazie en suikerbiet’, zegt Tobias Leenaert van EVA vzw (Ethisch Vegetarisch Alternatief, http://www.vegetarisme.be). ‘In de ‘alternatieve’ keuken wordt quinoa al lang gebruikt, maar de laatste tijd wint het enorm aan populariteit. Dat is niet zo verwonderlijk, want het is een zéér voedzaam voedingsmiddel. Quinoa zit boordevol proteïnes. Met een eiwitgehalte van 16,2 procent steekt het met kop en schouders uit boven tarwe (14 procent) en rijst (7,5 procent).

Deze informatie komt uit een tekst door Caroline Stevens, http://www.goedgevoel.be

Categorie: Blogs - geschreven door Lisette op 15 mei 2011 om 17:46